Wat is een piano?
De piano is een van de populairste instrumenten en komt daarom in veel muziekgenres voor. Wat is een piano en wat is de ontstaansgeschiedenis. In dit artikel lees je alle belangrijke info. Daarnaast verwijzen we je door naar de verschillende docenten op onze website.
Instrumentgroep piano
De piano is in verschillende groepen in te delen. Het instrument behoort niet alleen tot de toetsinstrumenten, maar ook tot de slaginstrumenten en snaar instrumenten. Immers, wanneer je de piano van binnen bekijkt zie je met vilt beklede hamertjes. Wanneer je de toetsen van het klavier bespeelt slaan de hamertjes de snaren van de piano aan. Hierdoor trillen de snaren en komt de klank tot stand. Vandaar de naam slaginstrument en snaar instrument.
Wat is de ontstaansgeschiedenis van de piano
Het oerinstrument waaruit de piano uiteindelijk is ontstaan komt uit de citer familie en heet hakkebord. Dit instrument werd met mallets bespeeld. Deze mallets kun je dan weer zien als een voorloper van de hamer.
Klavechord
Het klavechord uit de twaalfde eeuw is één van de oudste toetsen instrumenten ter wereld en werd vaak in in huiskamers bespeeld. Het woord klavier komt dan ook uit het woord klavechord. Het woord Klavier is de algemene naam voor toetsinstrumenten. Hierbij is het ook interessant te melden dat de Clavinet in feite een elektronisch klavechord is.
Het instrument dat na de klavechord een belangrijke rol heeft gespeeld voor de piano is de Klavecimbel
Klavecimbel
Zoals gezegd is het klavecimbel een belangrijk instrument in de ontstaansgeschiedenis van de piano. Het geluid van dit instrument lijkt op dat van een luit. Qua uiterlijk heeft de klavecimbel veel gemeen met de vleugpiano. Echter de toetsen zijn que kleur precies het tegenovergestelde van de moderne piano. Daarnaast is de werking van het instrument zeer verschillend.
Werking klavecimbel
Met het indrukken van de toets gaat er een plectrum naar beneden waardoor de snaar gaat trillen. Dit heet tokkelen. Een ander groot verschil tussen de piano en de klavecimbel is dat er geen verschil in volume mogelijk is Dat wil zeggen dat er geen onderscheid is tussen hard en zacht bij het aanslaan van de toetsen.
Klavecimbel die hard en zacht speelt
De klavecimbel is onlosmakelijk verbonden je aan de barok en Johann Sebastian Bach. Tegen het eind van het leven van Bach zal hij waarschijnlijk wel de vroege vorm van de fortepiano gekend hebben. Dit instrument had in die tijd een lange Italiaanse naam wat gravicembalo col piano e forte. Ofwel klavecimbel die hard en zacht speelt. Uiteindelijk is dit afgekort tot pianoforte of fortepiano. Uiteindelijk is zo de naam piano ontstaan. Echter in sommige landen als Italië heet de piano nog pianoforte.
Verschillen tussen de fortepiano en de moderne piano
Zoals net vernoemd is de fortepiano een instrument dat hard en zacht kan spelen. Dit instrument uit de 18e eeuw lijkt redelijk op de moderne piano. Het verschil zit hem in de hoge en de lage tonen. Die klonken op de pianoforte wat ieler en de lage tonen zoemend. Daarentegen klinkt de moderne piano over het gehele klavier ongeveer gelijk.
Andere verschillen
- het toonbereik is bij de pianoforte zes octaven en bij de moderne piano zeven
- de moderne piano heeft metalen onderdelen, waaronder het frame waarop de snaren zijn gespannen
- de hamers van de pianoforte zijn van leer en die van de piano van vilt
- de pedalen van de piano zijn niet aanwezig op een pianoforte. Wat het damperpedaal is voor een piano is de kniebeugel voor de pianoforte
Het ultieme ontwerp
De moderne piano is uitgevonden in Amerika door Steinway. Ze hebben de piano doorontwikkeld in de 19e eeuw, zodat uiteindelijk de piano is ontstaan zoals we die nu kennen.
Technische vernieuwing
De vernieuwingen die Steinway had aangebracht waren het gietijzeren frame, het sostenuto pedaal en het duplex systeem. Sindsdien is het model bijna ongewijzigd gebleven.
Populariteit
Sinds die tijd is de piano zeer populair geworden, onder andere vanwege het feit dat het instrument een gietijzeren frame heeft. Want daardoor kan het instrument zwaardere snaren op spanning brengen. Om die reden is het mogelijk om voor een groter publiek te spelen.
Het instrument leren spelen
Er zijn verschillende manieren om een instrument te leren spelen. Je kunt studeren door naar youtube filmpjes te kijken of met app. Op zich zijn de tutorials van youtube vaak goed van kwaliteit. Toch is het niet verstandig om zonder pianodocent te leren pianospelen. Immers een app kan nooit een pianodocent vervangen
Muziekles van een geschoolde pianodocent heeft vele voordelen
- Houding
- Vingerzetting
- Samenspel
- Bijsturen van je leerdoelen
- Laat staan studeertips
- Ademhaling
- Motivatie
Geschoolde docenten
Kies ook altijd een docent met een conservatorium opleiding, omdat een geschoolde docent naast muzikantschap ook onderwijskundige bevoegdheid heeft. Zo voorkom je dat je op een verkeerde manier les krijgt.
Muziekstijlen
Op een piano kun je veel stijlen leren. Kijk op onze website voor het aanbod
Waarom les volgen bij Major7 Music Teachers
De voordelen van Major7 Music Teacher zijn te veel om op te noemen. Zo krijg je 5% korting op bladmuziek en instrumenten op onze site. Al onze docenten hebben conservatorium. Op locaties met meerdere docenten kun je ook meedoen met muziekprojecten van deze leraren. Naast pianoles kun je ook theorielessen volgen. En natuurlijk de flexibiliteit. Zo kun je bij ons zelf bepalen hoeveel lessen je inkoopt. Bij meer dan 10 lessen krijg je ook nog eens 5% korting en bij meer dan 30 lessen 10% korting.
Heb je nog vragen? Klik dan hier voor de contact pagina.
Zie ook
- wat is het verschil tussen een akoestische en digitale piano
- begrippenlijst
Discussie