Wat doet een muziekleraar?
In dit artikel lees je wat een muziekleraar doet en welke soorten muziekleraren er zijn. We onderscheiden
- De docent muziek
- De muziekpedagoog
- Koorles
- Instrumentaal onderwijs
De docent muziek
Een docent muziek geeft muziekles op lagere en middelbare scholen, muziekscholen of in diverse cultuurcentra. De conservatorium opleiding is in principe aan docenten opleiding, maar dan voor het vak muziek.
Soorten groepsles
Deze muzieklessen zijn meestal in groepsvorm. Ook voor de allerkleinsten zijn er muzieklessen mogelijk. Denk daarbij aan muziekles voor peuters. Dit wordt vaak muziek op school genoemd. Tegenwoordig kunnen geschoolde docenten cursussen hiervoor volgen na hun conservatorium opleiding.
Junior Muziekklassen
Deze junior groepslessen zijn geschikt voor kinderen van zes tot negen jaar. Tijdens deze lessen krijgen de leerlingen een spannende creatieve uitlaatklep. Vanzelsprekend verbreedt dit hun horizon door hen uit te dagen iets nieuws te proberen. Binnen zo’n muziekles kunnen studenten tonen leren onderscheiden, noten leren schrijven en lezen, een instrument bespelen of zingen.
Daarnaast kunnen ze ook de geschiedenis achter muziek en muziekinstrumenten leren. Niet alleen zal de muziekles kinderen leren hoe ze muziek moeten spelen, maar het zal ook hun waardering voor muziek vergroten, waardoor er een beter begrip is van de achtergrond en de geschiedenis erachter.
De basis aanleren
Net als bij andere vakken, begint muziekeducatie met het aanleren van de basisprincipes van kinderen als ze jong zijn en vervolgens naar meer complexe concepten en muzikale vaardigheden, wanneer studenten ouder worden.
Muzieklessen stellen kinderen doorgaans bloot aan veel verschillende aspecten van muziek.
Deze groepslessen omvatten meestal:
- een inleiding tot zang– en koor
- het spelen van basisinstrumenten zoals de xylofoon, blokfluit en keyboard, boomwhackers, cajon
- eenvoudige muziekgeschiedenis en waardering
Beleven van muziek
In deze lessen leren de leerlingen hoe ze samen muziek kunnen spelen, maar leren ze ook individueel belangrijke muziekconcepten. Er is een grote focus op het waarderen van muziek en plezier maken op dit niveau.
Muziek tijdens de middelbare schoolleeftijd
Op de middelbare school leeftijd blijven studenten muziekles volgen als onderdeel van de schooldag, maar buitenschoolse muziekactiviteiten zoals koor en band worden ook een optie. Dit geeft studenten met een passie voor muziek de kans om verder te studeren. Middelbare en middelbare scholen bieden doorgaans ook meer gespecialiseerde muzieklessen, zoals stemlessen, band- en orkestlessen en muziektheorie, solfège en geschiedenis. Daarnaast is het ook mogelijk om een voorbereidingstraject voor een een conservatorium te volgen voor de talentvolle leerlingen
Deze lessen verbinden muziek vaak met ervaringen uit de echte wereld en met concepten die studenten in andere klassen leren. Veel scholen eisen dat studenten een cultuur opnemen tijdens hun opleiding, maar ze kunnen de muzieklessen selecteren die hen het meest interesseren.
Koor
De koorlessen zijn volledig gericht is op de vocale en zangvaardigheden van studenten. In deze lessen leren kinderen hoe ze muziek kunnen lezen terwijl het zich vertaalt naar stem, en ze zullen ook leren hoe ze liedjes kunnen onthouden. De uitvoering is typisch een onderdeel van een koorklas.
Koorlessen voor jongere kinderen zijn meestal gericht op korte, eenvoudige liedjes die studenten leren over noten, ritme, toonhoogte en andere elementen van zingen.
Als de leerlingen de basis onder de knie hebben, beginnen ze langere, complexere liedjes te zingen. Ze zullen ook beginnen te leren over harmonie, en ze kunnen zelfs in secties zingen op basis van hun persoonlijke vocale bereik. Gevorderde koorstudenten kunnen naast het zingen met het grotere koor ook solo’s zingen of in kleine groepen zingen.
Instrumentaal
Instrumentaal muziekonderwijs leert studenten verschillende instrumenten te bespelen, vaak in een band– of orkestklas. Deze lessen leren studenten hoe ze bladmuziek kunnen bereiken en noten kunnen spelen, en het stimuleert het concept van regelmatige muziekoefening.
Major7 Music Teachers kan studenten kennis laten maken met basisinstrumenten, en vervolgens de mogelijkheid krijgen om om instrumentaal te studeren via bandcoaching of orkestklas.
Wat leer je tijden instrumentale lessen?
In deze intensievere instrumentlessen leren studenten de kunst van het specifieke instrument dat ze kiezen en leren ze spelen met een grotere groep instrumenten als ze ook kiezen voor bandlessen, of ensemble lessen,
Net als bij koorles leren studenten over noten, toonhoogte en ritme in relatie tot hun instrumenten, en dan zullen ze later het concept van harmonie onder de knie krijgen. Instrumentale lessen kunnen behoorlijk veeleisend worden naarmate studenten ouder worden, en sommige scholen bieden gespecialiseerde competitieve bands voor studenten die zich inzetten voor regelmatige uitvoeringen. In veel gevallen geven band- en orkestinstructeurs ook koorlessen of algemene muzieklessen.
Muziekles voor beginners
Wanneer je voor het eerst een instrument speelt zul je beginnen met de het leren kennen van het instrument. Sommige docenten werken met muziekmethodes. Echter er zijn ook docenten die met eigen lesmateriaal komen, of een combinatie van het materiaal. Naast het leren van het instrument zul je afhankelijk van de stijl ook aan auditieve vaardigheden werken met de docent.
Muziekles voor muzikanten die al langer spelen
Ook wanneer je al een tijdje speelt, of al in een band of orkest is het nog erg nuttig om lessen te volgen. Je bent per slot van rekening nooit uitgeleerd als muzikant. De lessen bij Major7 Music Teachers zijn ook voor volwassenen geschikt
Muziekles voor gevorderden
Speel je al op een hoog niveau en wil je naar het conservatorium, dan kunnen je naast de instrumentale lessen ook voorbereidings lessen voor toelating voor het conservatorium nemen. Natuurlijk zijn deze lessen ook erg nuttig wanneer je niet naar het conservatorium wilt, maar als verrijking voor je eigen muziekontwikkeling.
Denk hierbij aan
Discussie