Published On: 21.06.2021Categories: BlogsViews: 5502,1 min readTags: , , , By

Wat is een metronoom?

Zoals elke muziekdocent wel beaamt is niet iedere beginnende muziekstudent bekend met de metronoom. Een metronoom is een hulpmiddel om een tempo aan te geven. Daarnaast is het een onmisbaar hulpmiddel bij de muziekstudie. Met name voor het aanleren van ritmegevoel. Iedereen die muziek beoefent doet er goed aan om de metronoom dagelijks te gebruiken.

Metronoom kopen?

Wil je je muziekstudie verbeteren koop dan hier een metronoom

Metronoom

Soorten

Mechanisch

De werking van de oorspronkelijke mechanische uitvoering is een soort klok  in een houten doos. Deze kun je opdraaien, waardoor een slinger in beweging komt. Deze slinger draait regelmatig heen en weer. Door een gewichtje op de slinger heen en weer te bewegen kan men het tempo hoger of lager zetten. Bij elke beweging klinkt er een klik

Digitaal

Met de komst van de digitale metronoom was het mogelijk om de puls onder te verdelen in ritmes. Daarnaast kan je vaak verschillende maatsoorten instellen. Het is als los apparaat te koop. Tevens zijn er ook talloze apps voor computer, tablet en smartphone. Vaak met zeer uitgebreide extra functies, zoals programmeerbare ritmes.

Vanzelfsprekend kun je de metronoom ook vinden in DAW en in digitale piano’s en keyboards. Maar ook gitaarpedalen en loopstations.

Metronoom app

Het bepalen van het tempo

Om het tempo te bepalen zijn er 2 soorten aanduidingen. Het aantal tikken per minuut, ook wel BPM (beats per minute) genoemd. Dit beteken het aan tikken van de metronoom binnen een minuut. Dus wanneer de metronoom op BPM 60 staat loopt de tik gelijk met de wijzers van de klok. Deze aanduiding zie je ook vaak boven bladmuziek staan, zoals in het onderstaande voorbeeld.

Metronoom BPM =120

Tempoaanduidingen

Zoals je in bladmuziek vaak Italiaanse tempoaanduidingen ziet staan, komen deze ook vaak voor op metronomen, naast het BPM getal. Echter dat tempo aanduidingen hebben vaak een wat breder bereik que aantal tikken per minuut.

App

Naast de digitale metronoom in kastjes zijn er ook steeds meer apps op de markt. Er is zelfs een gratis metronoom online op het internet. Deze heeft alle basale functies die je in een metronoom zoek, zoals maatsoort, en onderverdelingen van de puls.

Smartphone

De appstores van IOS en Android staan vol met mooie muziek apps en natuurlijk metronoom apps. Zelf werk ik al jaren met veel plezier met de tempo advance app.

Metronoom app

Overzicht

Over de auteur

Sjaak Lammers
Ik ben Sjaak Lammers. Oprichter van Major7 Music Teachers en jazzpianist en pianodocent. Ik schrijf regelmatig artikelen over muziekles op de site. Klik hier om ons team te bekijken.

Schrijf je vandaag nog in

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief alle nieuws en artikelen direct in je inbox te ontvangen

Discussie

Leave A Comment

Deel dit verhaal, kies je platform!