Published On: 20.01.2024Categories: BlogsViews: 505 min readTags: , , , , , By

Dit is waarom ik de luit heb gekozen als mijn instrument

Ben je op zoek naar een nieuw instrument om te leren spelen? Hou je van oude muziek en wil je meer weten over de geschiedenis en de cultuur van de Renaissance? Dan is de luit misschien iets voor jou. De luit is een snaarinstrument dat veel werd gebruikt in de Renaissance, de periode tussen de 14e en 17e eeuw in Europa. De luit heeft een prachtig geluid, dat je kunt horen in veel muziekstukken uit die tijd. In deze blog vertel ik je meer over de luit, de muziek die ervoor geschreven is, en hoe je zelf luit kunt leren spelen. Lees verder en ontdek de magie van de luit.

Luitles- Jeremy bass met luit

De luit is een snaarinstrument dat veel werd gebruikt in de Renaissance, de periode tussen de 14e en 17e eeuw in Europa. De luit heeft een peervormige klankkast, een gebogen hals en een aantal dubbele snaren die met de vingers worden geplukt. De luit heeft een intiem en expressief geluid, dat perfect past bij de muziekstijlen van die tijd. In deze blog vertel ik je waarom ik de luit heb gekozen als mijn instrument, en hoe ik er verliefd op ben geworden.

Mijn eerste kennismcaking met de luit

Ik ben opgegroeid met het horen van mijn vader die luit speelde. Als kind mocht ik soms zijn luiten aanraken en ermee spelen. Ik vond het fascinerend hoe hij met zijn vingers de snaren kon laten klinken, en hoe hij de mooiste melodieën kon maken. Ik luisterde graag naar zijn verhalen over de geschiedenis en de cultuur van de luit, en hoe hij zelf luit had leren spelen. Hij liet me ook verschillende soorten en maten luiten zien, en legde me uit hoe ze gestemd en bespeeld werden.

Later, toen ik al goed gitaar kon spelen, besloot ik om me ook op de luit te richten. Ik wilde meer weten over de muziek die mijn vader zo graag speelde, en die zo anders was dan de muziek die ik kende. Ik wilde ook de uitdaging aangaan om een nieuw instrument te leren, dat zoveel overeenkomsten en verschillen had met de gitaar. Ik vroeg mijn vader om me les te geven, en hij stemde toe. Zo begon mijn avontuur met de luit.

De geschiedenis van de luit

De luit is een van de oudste instrumenten ter wereld. De oorsprong van de luit gaat terug tot de oudheid, toen de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen al vergelijkbare instrumenten bespeelden. De luit kwam in Europa terecht via de Arabieren, die het instrument al-oud noemden. De Europeanen verbasterden deze naam tot luit, lute, laute, liuto, enz.

De luit werd vooral populair in de Renaissance, toen de kunst en cultuur een bloeiperiode doormaakten. De luit werd het favoriete instrument van de aristocratie, de geleerden en de kunstenaars. De luit werd gebruikt voor solo- en kamermuziek, maar ook voor begeleiding van zang en dans. De luit werd ook een symbool van liefde, wijsheid en verfijning.

De muziek voor de luit

Er is een enorme hoeveelheid muziek geschreven voor de luit in de Renaissance. De muziek voor de luit is zeer divers en varieert van eenvoudige melodieën tot complexe polyfonie. De muziek voor de luit weerspiegelt de verschillende culturen, stijlen en smaken van de Europese landen. Zo is er bijvoorbeeld de elegante en verfijnde muziek van de Italiaanse luitisten, de expressieve en melancholische muziek van de Engelse luitisten, en de virtuoze en fantasierijke muziek van de Franse luitisten.

Enkele van de beroemdste componisten voor de luit zijn John Dowland, Francesco da Milano en Nicolas Vallet. John Dowland (1563-1626) was een Engelse luitist en zanger, die vooral bekend is om zijn liederen en pavanes. Francesco da Milano (1497-1543) was een Italiaanse luitist en componist, die vooral bekend is om zijn ricercari en fantasieën. Nicolas Vallet (1583-1642) was een Franse luitist en componist, die vooral bekend is om zijn suites en dansen.

Ik geniet van het spelen van deze muziek, omdat het me een gevoel geeft van verbondenheid met het verleden. Ik voel me alsof ik een deel ben van een lange traditie van luitisten, die dezelfde passie en liefde voor de luit deelden. Ik leer ook veel van de muziek, omdat het me uitdaagt om mijn techniek, mijn muzikaliteit en mijn expressie te verbeteren. Ik ontdek steeds nieuwe aspecten en details in de muziek, die me verrassen en inspireren.

Het leren spelen van  het snaarinstrument luit

Als je zelf luit wilt leren spelen, heb je natuurlijk een luit nodig. Er zijn verschillende soorten en maten luiten, afhankelijk van de periode, het land en de stemming. De meest voorkomende luit in de Renaissance heeft 6 tot 8 paar snaren en een stemming die lijkt op die van een gitaar. Je kunt een luit kopen of huren bij een gespecialiseerde winkel of bouwer. Een goede luit kost al snel een paar duizend euro, dus het is verstandig om eerst te proberen of je het leuk vindt.

Om dit snaarinstrument te leren spelen, heb je ook een leraar of een methode nodig. Er zijn verschillende boeken en websites die je kunnen helpen om de basis van de luit te leren, zoals de houding, de techniek, de notatie en de muziektheorie. Je kunt ook lessen volgen bij een luitdocent, die je persoonlijke feedback en advies kan geven. Je kunt ook lid worden van een luitvereniging, waar je andere luitliefhebbers kunt ontmoeten en samen kunt spelen.

 Conclusie

De luit is een prachtig instrument met een rijke geschiedenis en een prachtig geluid. Dit snaarinstrument is niet alleen een instrument uit het verleden, maar ook een instrument voor nu. Je kunt nog steeds luit spelen en leren, en genieten van de vele muziekstukken die ervoor geschreven zijn. Ik kan je leren hoe je dat moet doen. Als je meer wilt weten over de luit, of als je geïnteresseerd bent in een les, kun je contact met me opnemen. Ik hoor graag van je!

Ook interessant

Overzicht

Over de auteur

Jeremy Bass
Ik ben Jeremy Bass. Muziekdocent bij Major7 Music Teachers. Ik schrijf regelmatig blogs op ons platform voor geschoolde muziekdocenten. Je kunt bij mij les volgen voor gitaar, luit, theorbe, mandoline, ukelele en basgitaar. Voor meer informatie, Klik hier om naar mijn bio te gaan

Schrijf je vandaag nog in

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief alle nieuws en artikelen direct in je inbox te ontvangen

Discussie

Leave A Comment

Deel dit verhaal, kies je platform!