Published On: 26.01.2024Categories: Docenten berichtenViews: 413 min readTags: , ,

Als muziekdocent weet je hoe belangrijk het is om regelmatig te oefenen op je instrument. Maar hoe zorg je ervoor dat je leerlingen dat ook doen? Hoe ga je om met de smoesjes en argumenten die ze soms hebben om niet te oefenen? In dit artikel geven we je een aantal tips om je leerlingen te motiveren en te helpen om een goede oefengewoonte te ontwikkelen.

We kennen allemaal de bekende excuses

  • Leerling: Ik had geen tijd om te oefenen – Docent: iedereen heeft 24 uur op een dag
  • Leerling: Ik ben vergeten te oefenen –  Docent: Je vergeet toch ook niet om je aan te kleden of je tanden te poetsen 2 keer op een dag.

Tip 1: Maak oefenen leuk en uitdagend

Oefenen hoeft niet saai te zijn als je leuke stukken speelt die je uitdagen en waar je plezier in hebt. Je kunt ook variëren in je oefenroutine, bijvoorbeeld door met een metronoom, een backing track of een vriend te spelen. Geef je leerlingen ook complimenten en feedback over hun vorderingen en laat ze zien wat ze al bereikt hebben.

Tip 2: Maak oefenen zichtbaar en meetbaar

Een manier om je leerlingen te stimuleren om te oefenen is om hun oefentijd zichtbaar en meetbaar te maken. Je kunt bijvoorbeeld een oefenkalender of een oefenlogboek gebruiken waar ze elke dag invullen hoe lang en wat ze geoefend hebben. Zo kunnen ze hun eigen vooruitgang bijhouden en zien hoeveel ze al gedaan hebben. Je kunt ook een beloningssysteem opzetten, waarbij je leerlingen punten of stickers geeft voor elke keer dat ze oefenen. Als ze een bepaald aantal punten of stickers hebben verzameld, kunnen ze een beloning krijgen, zoals een nieuw stuk, een extra les of een klein cadeautje.

Tip 3: Maak oefenen een gewoonte

Een van de grootste obstakels om te oefenen is het gebrek aan zin of motivatie. Zin om te oefenen komt niet vanzelf, je moet het zelf maken. Een manier om dat te doen is om oefenen een gewoonte te maken, net zoals je je tanden poetst of je huiswerk maakt. Kies een vast tijdstip en een vaste plek om te oefenen, bijvoorbeeld elke dag na het avondeten in je slaapkamer. Zorg ervoor dat je instrument klaarstaat en dat je geen afleidingen hebt, zoals je telefoon, je tv of je huisdieren. Als je elke dag op hetzelfde moment oefent, wordt het een onderdeel van je routine en hoef je er niet meer over na te denken.

Tip 4: Maak oefenen doelgericht

Een andere manier om je leerlingen te motiveren om te oefenen is om ze een doel te geven waar ze naartoe willen werken. Dit kan een optreden zijn, een examen, een wedstrijd of een nieuw stuk dat ze willen leren. Een doel geeft je leerlingen een richting en een reden om te oefenen. Het helpt ze ook om hun oefentijd effectief in te delen en te focussen op de aspecten die ze willen verbeteren. Help je leerlingen om hun doel te kiezen en te plannen, en zorg ervoor dat het doel haalbaar, specifiek en meetbaar is.

Tip 5: Maak oefenen positief

Tot slot, een belangrijke tip om je leerlingen te motiveren om te oefenen is om oefenen positief te maken. Wees niet te streng of te kritisch voor je leerlingen, maar wees geduldig, begripvol en bemoedigend. Fouten maken is niet erg, het is juist een kans om te leren. Wees niet te snel tevreden, maar daag je leerlingen uit om hun grenzen te verleggen. Wees niet te serieus, maar maak ook grapjes en heb plezier. En vergeet niet om je leerlingen te vieren en te belonen voor hun inzet, hun vooruitgang en hun resultaten.

Discussie

Leave A Comment

Docenten omgeving

Deze omgeving is alleen zichtbaar voor onze muziekdocenten. Ben je al docent bij Major 7 Music Teachers? Log dan eerst in om deze pagina’s te bekijken.
Ben je geen docent, ga dan terug naar onze webshop of homepagina

Music Teachers only kluis