Welke stijl muziekles moet ik kiezen?
Bij de beslissing om muziekles te volgen sta je voor de keus welke stijl je moet kiezen; pop, jazz, klassiek of een andere muziekstijl? Veel mensen vinden dat lastig. In dit artikel vertellen we meer over de verschillen, maar ook over de overeenkomsten.
Overeenkomsten
Bij zowel klassiek, pop als jazz is het sowieso handig om je te realiseren dat alle muziek drie overeenkomsten heeft. Namelijk melodie, harmonie en ritme. Daarnaast is het zinvol om ook muziek te kunnen lezen, door middel van het notenschrift.
Techniek
Om een instrument goed te kunnen bespelen leer je bij alle muzieklessen technische vaardigheden. Dat wil zeggen dat je vaardigheden aanleert om het instrument op de juiste manier te bespelen.
Methodes
Een methode is een manier om het instrument te leren spelen. Vaak gebruiken docenten muziekmethode boeken in het begin. . Dit zijn boeken die jou stap voor stap zowel het instrument als de muzieknoten aanleert. Je ziet dat veel methodes voor zowel klassiek, pop als jazz geschikt zijn. Toch zijn er steeds meer methodes die specifiek voor een bepaalde stijl zijn ontwikkeld.
Ook interessant
- De educatieve muziekboeken van Major7 Music Store
Verschillen per stijl
Naast het aanleren van de basis zijn er zeker ook verschillen. Zo zijn jazz en pop muzikanten in staat om te musiceren op basis van akkoord symbolen. Meer ook over akkoorden in deze video.
“Klassieke” notenschrift
In de klassieke muziek is na de Middeleeuwen een muzieknotatie ontstaan, waarbij alle tonen, ritmes, volume verschillen en details zichtbaar zijn. Met ander woorden: wanneer je goed kunt notenlezen, kun je het muziekstuk exact spelen zoals de componist het bedacht had. Althans bijna exact… Uiteraard moet je als uitvoerend muzikant altijd je eigen persoonlijkheid in het stuk meenemen. Anders zou iedereen hetzelfde klinken.
Leadsheet
In de hedendaagse muziek is het juist niet de bedoeling dat alle details in het muziekschrift staan. Sterker nog, de meeste bands werken niet met notenschrift. Toch is het wel goed om van bladmuziek te leren spelen, want in de moderne muziek werkt men met leadsheets, wat letterlijk melodieblad betekent. En dat is het ook; de melodie van het stuk staat in notenschrift geschreven. Als het een gezongen melodie betreft, staat de tekst onder de noten genoteerd. Boven de melodie staan akkoordsymbolen. Soms staat de stijl en het tempo bovenaan de leadsheet genoteerd.
Realbook
Veel muzikanten in de jazz gebruiken voor hun studie het realbook. Hierin staan veelgespeelde jazzstandards als leadsheets genoteerd.
Specialiteit per stijl
Het zal duidelijk zijn dat er tussen de bovenstaande stijlen zeker verschillen zijn. Zo moet de jazzmuzikant in staat zijn om akkoorden op veel verschillende manieren te spelen. Want degene die improviseert moet weten welke tonen hij kan kiezen per akkoord. De popmuzikant moet in staat zijn om in verschillende stijlen spontaan een begeleiding te kunnen maken. De klassieke muzikant, moet uiteraard goed noten kunnen lezen en de bedoeling van de componist interpreteren.
Tegelijkertijd zie je in het muziekonderwijs dat er wel overlap is. Veel muziekstudenten vinden het ook leuk om tijdens klassiek muziekles af en toe een andere stijl te spelen. Er zijn veel muziek arrangementen met volledig uitgewerkte bladmuziek van andere stijlen.
Andersom is het voor bijvoorbeeld een jazz- en poppianist van groot belang om ook aan klassieke pianostukken te werken. Immers de vaardigheden die je uit deze noten haalt zijn direct toe te passen op jazz. De meeste top pop- en jazzpianisten hebben ook klassiek pianoles gehad, of zijn begonnen met klassiek piano.
Overige stijlen
Wij zijn trots om te vermelden dat wij naast klassiek, jazz en pop ook andere muziekstijlen kunnen aanbieden, zoals bijvoorbeeld Arabische Ud (luit) of Argentijnse tango viool. Klik hier voor de overige stijlen.
Welke stijl moet ik dan kiezen?
Over het algemeen kun je stellen dat je als beginner allemaal dezelfde basis nodig hebt. Uiteraard zal de muziekdocent steeds dieper op zijn vakgebied inzoomen. Zo zal je in de klassieke muziekles ook technische oefeningen en etudes studeren, met de bedoeling om de moeilijkere stukken te kunnen spelen. Tijdens de jazz en pop les zal er vanaf het begin ook gewerkt worden aan het kunnen spelen van akkoorden (piano, gitaar) en vaardigheden als improvisatie.
Smaak van de leerling
De meeste jonge kinderen zullen nog niet echt een mening over de stijl hebben. Het maakt voor beginners dan ook nog niet uit welke docent je kiest. Maar uiteraard is deze wel gebonden aan zijn specialiteit. Daarom zal een verstandige muziekleraar na verloop van tijd adviseren welke stijl het beste past bij een leerling. Dit heeft te maken met de smaakontwikkeling van de student en zijn aanleg.
Eenvoudig switchen van stijl
Mocht je in de loop van de tijd van stijl of docent willen wisselen, dan kunnen wij bij Major7 Music Teachers vaak een andere muziekdocent aanbieden. Uiteraard in goed overleg met de desbetreffende docent. Vanzelfsprekend is dat afhankelijk van de beschikbaarheid per regio.
Kijk hier voor het aanbod
What’s in a name?
Bij Major7 MusicTeachers Kun je kiezen voor starter, student en proles. Dit zijn in principe alleen maar indicaties voor 20, 30 of 60 minuten les. Uiteindelijk is het aan de student om de tijdsduur per les en het aantal lessen te kiezen.
Kies voor muziekles bij Major7 Music Teachers en profiteer van onze voordelen!
-
- 5% korting op bladmuziek en instrumenten en muziekgeschenken in onze webwinkel
- Flexibiliteit; je kunt zelf het aantal lessen bepalen
- Hoge korting bij aankoop van meerdere lessen (5% bij meer dan 10 lessen en 10% bij meer dan 30 lessen)
- Vanaf schooljaar 2021-2022 mogelijkheid om graad examens te halen naar eigen keuze.
- Gezamenlijke projecten met andere instrumenten
- Alle niveau’s van beginners tot voorbereiding lessen conservatorium
- Muziektheorie, solfège en samenspel mogelijk
- Alle docenten hebben een lesbevoegdheid
- Nieuwsbrief voor alle actuele zaken (inschrijven kan onderaan elke pagina)
Inschrijven als muziekdocent
Ben je zelf muziekdocent met een conservatorium diploma en wil je ons team versterken? Klik dan hier.
Discussie