Published On: 24.09.2020Categories: BlogsViews: 14371,4 min readTags: , , , , By

De vaardigheid Arrangeren stelt je in staat om muziek op noten te schrijven aan de hand van een melodie en akkoorden van een compositie. Dit wordt een arrangement genoemd

De taak van de arrangeur

De arrangeur heeft verschillende technieken om een muziekstuk in te kleuren voor verschillende muziekgroepen. Zo heeft een popband met 3 blazers andere noten nodig dan een bigband of een groot klassiek orkest. Vanzelfsprekend moet je dan ook iets van muziektheorie leren en de omvang van de instrumenten.  Wanneer je een arrangement schrijft hoe je rekening dat je niet te hoog of te laag schrijft. Daardoor klinkt het te iel of the brommerig. Bovendien is het ook niet prettig voor veel instrumenten om heel hoog of laag te spelen. Als je een arrangement voor een groot orkest schrijft, houd je rekening met de kleur van de afzonderlijke instrument groepen (secties). Ook kun je een sectie een ander geluid laten geven door muzikale tekens te schrijven.

Hoe leer je arrangeren?

Dit is een vak dat je moet leren door met veel aandacht naar verschillende muziekstijlen te luisteren.  Nadat je een keer het arrangement hebt gehoord probeer je de verschillende instrumenten en secties te onderscheiden. Daarna probeer je de interactie tussen de verschillende secties te ontdekken. Dit doe je met de bedoeling om dit te kunnen toepassen, zodat je deze kennis kunt toepassen. Vanzelfsprekend combineer je dit met je eigen smaak. Er zijn ook veel gave boeken te koop hiervoor. Maar uiteindelijk moet je gewoon zelf aan de slag met je docent arrangeren.

Wil je zelf ook arrangementen leren maken

Veel van onze docenten geven ook arrangeer lessen

Arrangeren

Overzicht

Over de auteur

Lammers
Ik ben Sjaak Lammers. Oprichter van Major7 Music Teachers en jazzpianist en pianodocent. Ik schrijf regelmatig artikelen over muziekles op de site. Klik hier om ons team te bekijken.

Schrijf je vandaag nog in

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief alle nieuws en artikelen direct in je inbox te ontvangen

Discussie

Leave A Comment

Deel dit verhaal, kies je platform!