Hoe moet je solo’s transcriberen?
Iedere jazz muzikant doet het. Solo’s transcriberen. Wat is het en hoe doe je het. In de video van Yiannis Vagianis leer je in alle stappen hoe je moet transcriberen.
Kijk deze video eerst van Yiannis Vagianos en vergeet niet je te abonneren op ons video kanaal. Je kunt hier de pdf van de solotranscriptie downloaden en de pdf van de analyse en de afgeleide fragmenten downloaden die je nodig hebt bij deze video.
Zoek je favoriete album
Transcriptie lukken het beste als je de solo mooi en interessant vindt. Maak een lijst. Dit kan in een document, of een afspeellijst van je spotify of apple muziek app.
Luisteren met aandacht
Belangrijk is dat je de solo’s zoekt die jij graag wil uitvoeren. Luister het elke dag een aantal keer. Tijdens je dagelijkse bezigheden kun je natuurlijk ook luisteren, maar het is vooral belangrijk om intensief te luisteren. Dus met focus en gedetailleerde aandacht.
Denk natuurlijk nog niet aan de noten, maar als je het vaak luistert ga je wellicht al sommige passages al mee neuriën.
Vanzelfsprekend denk je in dit stadium nog niet aan het schrijven of spelen. Maar ga net zolang luisteren tot je het gaat onthouden
Zing de solo
Na het luisteren ga je nog steeds niet spelen of schrijven. Je probeert de solo eerst mee te neuriën met de opname. Hierdoor zorg je dat je de tonen niet raadt maar de tonen al weet door de herhaling.
Dus, als je de solo op je instrument wilt spelen moet je dus eerst in staat zijn om het te zingen. Met ander woorden, wanneer je een transcriptie maakt of een solo naspeelt moet je het al eerst kunnen zingen.
Deel de solo op in frases
Als je alleen een transcriptie maakt zul je de solo niet zo snel leren. Daarom kun je het beste de solo indelen in muzikale zinnen. Dit noemt men frases. Daarmee ga je variëren. Tenslotte pas je die variaties toe op de jazzstandards die je studeert. Dat kan ook een andere jazzstanderd zijn dan de song die je getranscribeerd hebt.
Meer hierover kun je vinden in de video van Yiannis hierboven
Leer ook de akkoorden
Een melodie en een geïmproviseerde melodie staat nooit op zich zelf. Leer daarom ook de akkoorden van het stuk.
Wellicht wil je meer weten over akkoorden. Je kunt bij ons ook solfège of jazz muziektheorie lessen nemen. Dit kan privé of klassikaal bij onze docenten. Voor meer over drieklanken kun je ook naar deze video over drieklanken kijken.
Veel plezier met studeren. Vind je deze blog leuk of heb je suggesties voor een andere blog? Laat het dat weten in de reactie gedeelte hieronder
Discussie