Wat is Indiase Klassieke muziek?

Bij klassieke muziek denk je waarschijnlijk eerst aan de Westerse Bach of Vivaldi maar over de de hele wereld bestaat er Klassieke muziek. Zo ook in Indiase muziek waar de muziek een lange geschiedenis heeft en veel andere regels heeft dan de Westerse muziek.

In dit blog zal ik je wat meer vertellen over deze muziekstijl

Elementen Indiase muziek

In deze muziekstijl maakt men gebruik van microtonen en ornamenten die we in het Westen niet kennen. Het is een muziekvorm die traditioneel gezien van leraar op leerling wordt overgedragen en notatie heeft een ondergeschikte rol. Harmonie komt niet voor in deze muziek maar het ritme en de melodie zijn dan weer erg verfijnd. Klassieke muziek wordt in India in twee grote groepen verdeeld:

  • Hindoestaanse muziek (uit Noord-India)
  • Carnatic muziek (uit Zuid-India).

Konnakol is kortweg het citeren van een ritme met specifieke lettergrepen. Oorspronkelijk om dat later toe te passen op een percussie instrument, maar vandaag de dag gebruiken veel mensen het ook om toe te passen op andere instrumenten. Ook citeren mensen het met hun stem in concert. Er zijn veel mengvormen tussen Jazz en Indiase klassieke muziek maar ook tussen pop en Indiase muziek. Daarnaast kan het gebruikt worden als methode om gecompliceerde ritmes makkelijker te begrijpen.

 

Indiase muziekles

Omdat de twee Indiase zang stijlen voor veel mensen compleet nieuw zijn bied ik introductie lessen aan waarbij je beide stijlen kan leren kennen en dan kan kiezen waar je verder mee zou willen gaan. Klik hieronder om wat lessen te bestellen. Uiteraard kun je zelf het aantal lessen bepalen.