Published On: 20.05.2022Categories: BlogsViews: 5544,1 min readTags: , , , , By

Dit is waarom podiumervaring voor muziekles belangrijk is

Wat is het nut van podiumervaring en spelen voor publiek als je nog niet zo lang muziek maakt?

Waarschijnlijk heb je als muziekstudent wel eens afgevraagd of het voor jou wel nut heeft om mee te doen aan leerlingen voorspeel middagen. Of wellicht heb je wel angst voor het onbekende?

In dit blog zal ik je helpen om wat twijfels weg te nemen en plezier gaat krijgen in het musiceren voor publiek.

Reden om te starten met muziekmaken

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen reden om met muziek maken of zingen te beginnen. Wellicht heb je altijd al gedroom om met een orkest of band mee te spelen. Of wellicht wil je zelf muziek componeren.

Over het algemeen wil je toch ook dat iemand anders van jou muziek gaat genieten. Uiteraard kan dat uiteenlopen van spelen voor een concertzaal, of je eigen filmscore te maken voor een beroemde film. Maar ook als je tante op bezoek komt en hoort dat jij naar 4 weken muziekles als je eerste liedjes kunt spelen.

Waarom maken we muziek?

Die vraag hebben veel wetenschappers gesteld. Hier is nog geen eenduidig antwoord op te geven. Wat we echter wel weten is dat muziek een communicatievorm is die zeer belangrijk is voor sociaal contact. Muziek is wat de mens verbindt. Stel je eens voor dat er geen muziek zou zijn?

Wat mis je dan:

  • Muziek onder een film of serie
  • Concerten en muziekfestivals
  • Volkslied als een sporter gewonnen heeft
  • Een moeder die haar baby in slaap zingt

Deze lijst kan veel langer worden, maar je snapt mijn punt.

Je kunt je geen maatschappij voorstellen zonder muziek

Je eerste optreden of voorspeel middag

Waarschijnlijk komt er een moment dat jouw muziekdocent vraagt om mee te doen aan een voorspeel middag of avond. Tijdens zo’n leerlingen concert speel je samen met andere leerlingen voor publiek, met de bedoeling om podiumervaring op te doen.

Natuurlijk vind je het spannend. Toch zal je na de eerste keer merken dat het helemaal niet zo spannend is als je dacht. De bedoeling van deze leerlingen middagen is juist om ervaring op te doen om voor publiek te spelen en uiteraard te stimuleren om jouw liedje goed in te studeren. Met andere woorden, je wordt juist een betere muzikant als je vanaf het begin die ervaring opdoet.

Fundament voor een leven lang muziek

Vergelijk het met een uitvoering van ballet, waarbij je kindjes van vier jaar al ziet meehuppelen bij de uitvoeringen. Ook hierbij is de kwaliteit van de uitvoering ondergeschikt aan de lol en ervaring die de kleutertjes opdoen. Je zult begrijpen dat die jonge kindjes een solide basis meekrijgen.

Mijn eigen ervaring met mijn eerste voorspeel middag kan ik me nog goed voor de geest halen. Ik was 9 jaar en speelde toen nog gitaar. Ik ben later overgestapt op orgel en piano. Zo kan ik nog herinneren welke stukken ik toen speelde. Zowel alleen als met alle gitaarleerlingen. Daarnaast had ik ook nog een klein toneelstukje waarbij ik met een ander leerling een cowboy liedje zong en speelde.

Mogelijke negatieve gedachten en oplossingen

Ik ben bang dat ik een fout maakt.

  • Foutjes maken hoort erbij. Ieder muzikant maakt fouten. Het is dan ook niet erg om het liedje dan nog een keertje te doen.

Ik moet eerst een bepaald level hebben om te kunnen voorspelen.

  • Het is juist andersom. Juist door die podiumervaring breng je jouw muzikale vooruitgang snel naar een hoger niveau

Als ik een fout maak lacht het publiek me uit.

  • Het publiek bij leerlingen middagen bestaat uit familie en vrienden. Die zijn er met de bedoeling om jullie te ondersteunen.

Ik ben bang dat de anderen beter zijn.

  • Muziekmaken voor publiek is geen wedstrijd wie het beste is, maar een moment om ervaring op te doen met je geliefden. Daarnaast is het inspirerend om anderen te horen.

Effortless Mastery

Gelukkig ben je niet de enige die weleens onzeker is over zijn kunnen als muzikant. Ondergetekende heeft dat ook wel en ik denk dat de meeste medemusici dat ervaren. Waarbij het niet uitmaakt of je een jaar speelt of al jaren als professioneel optreed. Kenny Werner is een beroemde pianist en heeft onder andere meesterpianist Brad Mehldau lesgegeven. Hij heeft het boek Effortless Mastery geschreven. Dit boek enorm populair in de genre. Dit boek kun je hier bestellen

Tot slot

Met andere woorden. Heeft jou docent een leerlingenconcert georganiseerd? Zet het met grote letters in je agenda. Maak er prioriteit van om te komen. En die verjaardag of uitje kan best een keer verzet worden, want deze ervaring wil je niet missen.

Wil je ook muzieklessen van geschoolde docenten. Ga dan snel naar onze muzieklessen, om 1 of meerdere lessen te bestellen

Jouw ervaring met spelen voor publiek

Wat zijn jouw ervaringen met voorspeel middagen? Laat het ons weten op de comment sectie hieronder. Uiteraard zijn er erg benieuwd en kunnen andere lezers er ook iets van opsteken.

Over de auteur

Sjaak Lammers
Ik ben Sjaak Lammers. Oprichter van Major7 Music Teachers en jazzpianist en pianodocent. Ik schrijf regelmatig artikelen over muziekles op de site. Klik hier om ons team te bekijken.

Overzicht

Schrijf je vandaag nog in

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief alle nieuws en artikelen direct in je inbox te ontvangen

Discussie

Leave A Comment

Deel dit verhaal, kies je platform!