Published On: 29.07.2022Categories: BlogsViews: 2672,5 min readTags: , , , By

Songwriting – Hoe leer je dat?

Veel mensen vragen zich af hoe leer je songwriting? Hoe begin je en hoe bouw je song op? In dit artikel leer geven we je de benodigde informatie hierover. Daarnaast laten we je ook kennismaken met verschillende notatie mogelijkheden.

Luisteren, luisteren

Dit klink als een open deur. Waarschijnlijk luister je als lezer van deze blog regelmatig naar muziek. Er zijn echter meerdere niveau’s van luisteren. Zo kun je muziek op de achtergrond luisteren of op een feestje. Uiteraard ben je dan meestal niet analytisch aan het luisteren.

Een mooie tip is om je favoriete songs een aantal keer te luisteren en dan op te schrijven uit welke elementen de song bestaat. In de populaire muziek bestaat een songstructuur vaak uit een intro coupletten en refreinen, bridges, solo’s, interludes en outtro’s.

Ben je nog niet bekend met deze termen? Dan raden we je aan om muziektheorie boeken te lezen zoals het boek muziektheorie voor pop en jazz musici of lessen te volgen in muziektheorie en songwriting.

Stijlen

Waarschijnlijk heb je een eigen voorkeur qua muziekstijlen. Het is echter goed om ook naar andere muziekstijlen te luisteren en deze te analyseren. Wellicht luister je nooit naar klassieke muziek. Toch kun je van die andere stijlen elementen gebruiken die je in jouw muziekstijl ook kunt toepassen. Denk hierbij aan melodie opbouw,  ritme, verdeling van instrumenten en akkoorden. Zo zijn jazz akkoorden anders van opbouw dan akkoorden van een popsong.

Jazz akkoorden in pop muziek

Bekende pop artiesten en bands die jazz akkoorden gebruiken in hun songs:

  • Sting
  • Stevie Wonder
  • Steely Dan
  • Billie Joel
  • Joni Mitchell
  • Elvis Costello

Maar ook R/B artiesten en Hip-hop artiesten maken gebruik van jazz invloeden

Popinvloeden in jazz

Uiteraard is het ook andersom. Zo kun je jazz-rock en fusion omschrijven als jazz muziek met popritmes en instrumenten uit de popmuziek, zoals bijvoorbeeld synthesizers. Denk hierbij aan de albums Bitches Brew van Miles Davis, Return to Forever van Chick Corea, of bands als Yellowjackets en Headhunters. Uiteraard zijn dit maar een paar voorbeelden.

In welke “mood” schrijf je jouw song?

Het is ook belangrijk om te weten welke “mood” je song moet hebben. Is het vrolijk of droevig? Over zijn majeur muziekstukken vrolijker dan mineur muziekstukken.  Wanneer je dat weet is het van belang om te weten welke tonen en akkoorden bij die toonladder passen. Uiteraard zijn er ook wel mogelijkheden om akkoorden melodieën te bedenken met tonen die niet uit de toonladder komen. Deze blog zou te lang worden om alle mogelijkheden uit te leggen.

Om meer van deze mogelijkheden te weten te komen kun je muziektheorie lessen bij ons volgen of theorieboeken te kopen. Ben je al leerling bij ons? Dan krijg je automatisch 5% korting op onze boeken en instrumenten.

Songwriting muzieklessen

Wil je songwriting lessen volgen bij professionele muziekdocenten? Klik dan op onderstaande knop om één of meerdere lessen te bestellen bij de docenten van Major7 Music Teachers

Overzicht

Over de auteur

Sjaak Lammers
Ik ben Sjaak Lammers. Oprichter van Major7 Music Teachers en jazzpianist en pianodocent. Ik schrijf regelmatig artikelen over muziekles op de site. Klik hier om ons team te bekijken.

Schrijf je vandaag nog in

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief alle nieuws en artikelen direct in je inbox te ontvangen

Discussie

Leave A Comment

Deel dit verhaal, kies je platform!