Dagelijkse Oefenroutine van een Conservatorium Afgestudeerde: Tips voor Succesvol Studeren
Tja, studeren. Thuis oefenen. Geen van mijn leerlingen lijkt het echt leuk te vinden. En ik moet eerlijk zeggen dat ik er als kind ook niet dol op was. Misschien wil je liever iets anders gaan doen. Misschien wilde je je instrument als ontspanning of hobby houden, en paste elke dag oefenen niet echt bij je verwachtingen.
Ik denk dat de frustratie ergens anders zit. Veel (beginnende) muzikanten denken dat ze oefenen door een stuk een paar keer door te spelen. Ze zien het als onbewust handwerk. Vervolgens komen ze in de les en maken ze fouten die ze ‘nooit eerder hebben gemaakt!’
Kortom, oefenen doen ze (meestal) wel, ze weten alleen niet hoe. Mijn naam is Fidessa Inen en ik ben een afgestudeerde blokfluitdocente en heb hieronder een stappenplan voor een oefenroutine samengesteld. Veel succes en plezier, je kunt het!
Beweging
Een goede Start van je Oefensessie
Voordat we lang gaan zitten, gaan we even bewegen. Beweging is goed voor je hersenen en voor je concentratie. Meestal doe ik even mee met een yoga video, in ieder geval een zonnegroet, een child pose en een puppy-pose.
Als je niet zo'n fan bent van yoga, probeer deze oefeningen eens:
Oefening 1
- Sta zo recht mogelijk, in een koninklijk postuur.
- Laat vervolgens heel langzaam je hoofd zakken, zonder je schouders te bewegen.
Oefening 2
- Stretch armen zo ver mogelijk, tot je vingertoppen toe. Hou deze vijf seconden vast en laat ze met een grote zwaai los.
- Herhaal drie keer.
Ademen
Ik ben (onder andere) een houtblazer. Ik kan veel beter spelen als ik voor het studeren een ademoefening heb gedaan. Maar ook als je toetsenist of percussionist bent, helpen dit soort oefeningen ontzettend goed bij concentratie. De allersimpelste; box breathing. Je ademt vier tellen in, houdt deze vier tellen vast, ademt vier tellen uit en houdt weer vier tellen vast (zie de afbeelding hiernaast).
Warmups : De Basis voor een goede oefensessie
Nu gaan we beginnen! Misschien heeft je docent je al een etude of oefening opgegeven. Pak die er
maar even bij. Als je die niet hebt, of zin hebt in iets anders:
Wil je het jezelf nog wat moeilijker maken?
Aan het werk - Focus op Eén Stuk
Ik raad aan om tijdens het studeren op één stuk te focussen. Dit lijkt misschien niet productief, maar is naar mijn mening, veel energiezuiniger voor je concentratie.
Neem even tijd om dit stuk te bekijken:
- Wat voor stijl is het, barok, renaissance, hard rock, modern?
- Hoe lang of kort is het?
- Speel je dit stuk solo of samen?
Deel het stuk in 3 delen; begin, midden en einde. Kies een deel waarmee je wilt beginnen. Zet je metronoom aan, op een heel rustig tempo, en speel het
zo droog mogelijk door. Waar loop je tegenaan? - Waar aarzel je? Waar struikel je? Wat gaat het beste en wat gaat het 'slechtste?' Is het een bepaalde maat of passage? Is het een noot of een ritmisch figuurtje?
Formuleer voor jezelf precies wat je wilt verbeteren. Bijvoorbeeld; ik wil dat maat 10 tot maat 12 soepeler klinkt, en het beter in de vingers hebben.
Schrijf dit eventueel nog op. Maak deze plek extra duidelijk in je bladmuziek. Met een marker, een rode stift, een glitterpen, whatever floats your boat.
- Kun je de passage zingen?
- Kun je het ritme klappen?
- Is er dynamiek, of zijn er accenten?
Op deze manier studeren is best wel een intens proces. Als je na vijf minuten al duizelig bent, neem dan ook vijf minuten pauze.
Zorg dat je in deze pauzes:
- even opstaat
- water drinkt
- touwtje springt
- misschien je hond uitlaat.
Wil je meer weten over de voordelen van muziekonderwijs? Bezoek Meer Muziek in de Klas voor meer informatie.
Voor de hardcore muzikanten
- Oefen niet langer dan vier uur per dag.
- Hou bij wat je hebt gedaan, voor jezelf. In een leuk notitieboekje. Dan kan je ook de volgende dag beter oppakken wat je hebt gedaan.
Kort Samengevat
- Beweging
- Ademhaling
- Warm-ups
- Pak je muziek erbij
- Maak een doel voor die dag
- Log je vooruitgang
- KLAAR!
Discussie