Published On: 02.10.2023Categories: BlogsViews: 1923,8 min readTags: , , , By

Pablo Held is een van de meest getalenteerde en veelzijdige pianisten van zijn generatie. Hij is niet alleen een virtuoos jazzmuzikant, maar ook een liefhebber van klassieke muziek. In zijn album dat uitgekomen is in 2015, Recondita Armonia, laat hij zien hoe jazz en klassieke muziek elkaar kunnen omarmen en verrijken.

Pablo Held Trio

Een Muzikale Verkenning

Het Pablo Held Trio heeft zijn publiek consequent verrast met frisse en gedurfde interpretaties van klassieke stukken, maar dit nieuwe album gaat verder dan verwachtingen. "Recondita Armonia" is het resultaat van een selectie van stukken die een speciale betekenis hebben voor de muzikanten. Het is niet louter een herinterpretatie van bekende klassiekers, maar een ware verkenning van stukken die het hart van de artiesten raken.

Een Verbinding met Klassieke Muziek

In de loop der jaren heeft het Trio klassieke muziek steeds meer geïntegreerd in zijn repertoire, resulterend in de release van "Recondita Armonia." Pablo Held legt uit dat het idee om zich volledig toe te wijden aan klassieke muziek voortkwam uit de wens om een album van ballades te creëren, maar met een kenmerkende touch die typerend is voor het Trio. Voor hen impliceert de term "ballade" niet per se een rustige melodie, maar eerder de vrijheid om zich uit te drukken via grenzeloze muziek.

Verhalen Achter de Noten

Een van de meest fascinerende aspecten van het album zijn de persoonlijke verhalen die schuilgaan achter elk stuk. Zo werd de ontdekking van de muziek van Charles Tournemire beïnvloed door een invloed van hun leraar en medepianist, Hubert Nuss. De muziek van Federico Mompou was een constante aanwezigheid in het kinderhuis van Pablo Held, terwijl de mysterieuze schoonheid van Scriabin's werk hem zo fascineerde dat hij het een hele dag lang herhaaldelijk beluisterde. Elk stuk vertelt een persoonlijk verhaal en geeft het publiek inzicht in de ervaringen en inspiraties die dit album hebben gevormd.

De Samensmelting van Jazz en Klassiek

"Recondita Armonia" is een album dat diep respect uitstraalt voor klassieke muziek, maar tegelijkertijd de mogelijkheid van het Trio toont om te verkennen en te experimenteren. De interpretaties blijven trouw aan de originelen, maar dragen ook de kenmerkende touch van het Trio, uitgedrukt via improvisatie en innovatie. Het vermogen om harmonieus jazz en klassieke muziek te vermengen, is een kenmerk van dit uitzonderlijke trio.

Mijn Persoonlijke Gedachte

En nu, laat me een persoonlijke gedachte met je delen. "Recondita Armonia" is een van mijn favoriete albums, een klassieker om in stilte naar te luisteren, vooral op die avonden dat ik me wil laten meenemen op een reis. En dat is precies het doel van dit album: een reis door de muziek van het verleden en verschillende situaties uitgedrukt door muziek. Het is introspectieve muziek die diep in de menselijkheid graaft.

Ik geniet ervan om dit album telkens weer te beluisteren, en ik hou met name van het idee om eerst het originele repertoire in een standaarduitvoering te beluisteren en vervolgens het arrangement van de pianist te horen. Het stelt me in staat om de interpretatie en het arrangement van elk thema volledig te begrijpen.

Waarom je dit album moet luisteren

Tot slot, "Recondita Armonia" is veel meer dan alleen maar een muzikaal album; het is een zintuiglijke ervaring die ons aanspoort om de diepten van menselijke emoties te verkennen via muziek. Het is een van die albums die ik graag in stilte beluister, waarbij ik mezelf laat meenemen in een wereld van klanken en sensaties.

Het idee om eerst naar het originele repertoire te luisteren en vervolgens naar het arrangement van de pianist is een fascinerend perspectief dat een extra laag begrip en waardering toevoegt aan de muziek. Zo heeft dit album me in staat gesteld nieuwe nuances in klassieke composities te ontdekken en de kunst van het arrangement te waarderen.

Om die reden is dit album een werk dat ik blijf liefhebben en waarvan ik kan genieten bij elke gelegenheid. Met ander woorden is dit een muzikale reis die me nooit ophoudt te verbazen en tot mijn verbeelding blijft spreken. Met Pablo Held aan de piano, Robert Landfermann op bas en Jonas Burgwinkel op drums, begeleidt dit Trio ons op een muzikale reis vol emoties en verrassingen.

Je kunt het album hier beluisteren op Spotify, of hier bestellen op de website van Pablo Held. Laat ons weten wat je ervan vindt in de comments hieronder. Als je meer wilt leren over gitaar of ukelele spelen in deze muziekstijlen, kun je ook een kijkje nemen op mijn bio pagina, waar je meer over mij en mijn lessen kunt lezen.

Overzicht

Over de auteur

LeonardoFranceschini
Leonardo is een gitaar- en ukelele docent bij Major7 Music Teachers. Hij is geboren in Bassano del Grappa in 1995 en begon al jong met muziek maken. Hij heeft een Master’s degree in jazz gitaar behaald aan het Arrigo Pedrollo Conservatorium in Vicenza. Hij heeft op verschillende nationale en internationale festivals gespeeld en in 2022 bracht hij zijn EP “FLORA” uit. Hij schrijft regelmatig blogs over muziek, compositie en arrangement. Meer over hem kun je lezen op zijn bio op deze website.

Schrijf je vandaag nog in

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief alle nieuws en artikelen direct in je inbox te ontvangen

Discussie

Leave A Comment

Deel dit verhaal, kies je platform!