Published On: 14.09.20212 min readViews: 1040Categories: OproepenTags: , ,

Landelijke graadexamens muziek

Het is bij Major7 Musicteachers mogelijk om landelijke graadexamens te behalen.  De examenperiode vindt plaats in de derde week van juni.  Het examen zal plaatsvinden op verschillende locaties in het land. De examencommissie zal bestaan uit jouw eigen docent, een gecomitteerde uit hetzelfde vakgebied en een voorzitter. Na voldoende resultaat krijg je een diploma.

Praktijk en theorie examen

Het examen bestaat uit een praktijk gedeelte en theoretisch gedeelte.

Praktijk examen

Tijdens het examen speel je 3 stukken op het niveau van jouw graad. Daarnaast toon je jouw speelvaardigheid op jouw instrument.

Denk hierbij aan:

 1. Toonladders
 2. Gebroken akkoorden
 3. Muzikaal gehoor
 4. Nootleesvaardigheid
 5. Etude
 6. Improvisatie opdracht

Theoretisch gedeelte

Tijdens het examen krijg je mondeling theoretische vragen over je speelstukken die je tijdens het examen speelt. Daarom is het wel handig om wat theorielessen te volgen.

De graadexamens zijn verdeeld in

 • Debut examen
 • Graad 1 tot en met 8

Muziekboeken

Geschikte muziekboeken om graadexamens te maken zijn de Rockschool boeken, die zijn zowel voor klassiek, als hedendaagse muziek te verkrijgen voor

 • piano
 • drums
 • toetsen
 • gitaar
 • zang
 • basgitaar
 • viool klassiek
 • pianoklassiek

Natuurlijk zijn er nog meer boeken te verkrijgen in onze webshop met geschikte stukken. Echter het voordeel van deze boeken is dat deze serie ook een sectie bevat met de aanwijzingen voor de overige muzikale vaardigheden.

Voordelen examen

Wellicht vind je het spannend om een examen te doen. Dat is logisch. Echter, wanneer je met jouw docent weet wat je moet spelen kun je er samen naar toe werken. Hierdoor zal het diploma uiteindelijk een mooie afsluiting van het schooljaar zijn. Daarnaast is aangetoond dat je een grotere vooruitgang maakt wanneer je naar een examen toewerkt.

Examen bestellen

Het examen is op onze website te bestellen. Tijdens de muzieklessen bij jouw docent kom je wellicht niet altijd aan de muziektheorie toe. Om die reden kun je een vijftal lessen volgen voor het theoretische gedeelte.  Ook deze kun je op de website bestellen

Muziekles

Uiteraard is het van groot belang om je goed voor te bereiden op je graadexamen. Vanzelfsprekend kies je dan voor de beste muziekdocenten. Kies daarom voor onze hoogopgeleide docenten op onze website en profiteer van een aantrekkelijk korting van 5% op onze muziekinstrumenten, huurinstrumenten, geschenken en muziekboeken, zoals de sight reading boeken ter voorbereiding van het prima vista onderdeel.

Wil je ook examen doen? Of heb je vragen of opmerkingen? Laat dan hieronder een berichtje achter.

Over de auteur

Sjaak Lammers
Ik ben Sjaak Lammers. Oprichter van Major7 Music Teachers en jazzpianist en pianodocent. Ik schrijf regelmatig artikelen over muziekles op de site. Klik hier om ons team te bekijken.

Schrijf je vandaag nog in

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief alle nieuws en artikelen direct in je inbox te ontvangen

Discussie

Leave A Comment

Deel dit verhaal, kies je platform!