Ga naar lessen jazz zang
Ga naar lessen Indiaase muziek

ISHTAR BAKHTALI

JAZZ ZANG Rotterdam

Mijn naam is Ishtar Bakhtali. Ik ben docent jazz zang in  Rotterdam voor Major7 Music Teachers.
Met de stem als startpunt maak ik gebruik van de loop station en zing ik in verschillende settings met uiteenlopende projecten die in stijl variëren. Daarbij kan je denken aan: Jazz, Pop, ‘spoken word’, live techno, traditionele Indiase muziek, composities voor dansvoorstellingen en solo optreden. Ik heb met muzikanten en dansers samengewerkt in verschillende landen, en ook met andere kunstvormen zoals fashion, en performance art.

In Maastricht en Lissabon heb ik Jazz Vocals gestudeerd. Op het Conservatorium in Maastricht kwam ik in aanraking met Carnatic muziek (Indiase Klassieke muziek). Ik heb twee reizen naar India gemaakt waarbij ik veel lessen heb gevolgd en concerten heb gezien. In Rotterdam studeer ik een Master Dhrupad en Jazz aan Codarts.

Waarom geef ik les?

Ik geef les omdat ik het leuk vind om mijn liefde voor muziek en kennis over muziek te delen. Een van de dingen die lesgeven leuk maken zijn dat elke leerling, elke groep en elke les weer anders is!

Inspiratie haal ik o.a. uit concerten, samenspelen met andere muzikanten, maar ook uit andere kunstvormen zoals dans en beeldende kunst en ook: de natuur.

De lessen die ik aanbied zijn: Pop en Jazz zangles, Indiase Klassieke zang en Konnakol.

Ik vind het belangrijk om te werken vanuit de interesse van de leerling.

Wat er zoal aan bod kan komen in de lessen:

-repertoire
-techniek
-expressie
-improvisatie
-podium presentatie
-songwriting
-gebruik van loopstation

Wat is Indiase Klassieke muziek?

Bij klassieke muziek denk je waarschijnlijk eerst aan de Westerse Bach of Vivaldi maar over de de hele wereld bestaat er Klassieke muziek. Zo ook in India waar de muziek een lange geschiedenis heeft en veel andere regels heeft dan de Westerse muziek. Zo wordt er gebruik gemaakt van microtonen en ornamenten die we in het Westen niet kennen. Het is een muziekvorm die traditioneel gezien van leraar op leerling wordt overgedragen en notatie heeft een ondergeschikte rol. Harmonie komt niet voor in deze muziek maar het ritme en de melodie zijn dan weer erg verfijnd. Klassieke muziek wordt in India in twee grote groepen verdeeld: Hindoestaanse muziek (uit Noord-India) en Carnatic muziek (uit Zuid-India).

In de Indiase Klassieke zang bied ik twee stijlen aan: Dhrupad (de oudst bekende stijl uit het Noorden van India) en Carnatic (Uit Zuid-India).

Konnakol is kortweg het citeren van een ritme met specifieke lettergrepen. Oorspronkelijk om dat later toe te passen op een percussie instrument, maar vandaag de dag gebruiken veel mensen het ook om toe te passen op andere instrumenten. Ook citeren mensen het met hun stem in concert. Er zijn veel mengvormen tussen Jazz en Indiase klassieke muziek maar ook tussen pop en Indiase muziek. Daarnaast kan het gebruikt worden als methode om gecompliceerde ritmes makkelijker te begrijpen.

Omdat de twee Indiase zang stijlen voor veel mensen compleet nieuw zijn bied ik een introductie cursus aan waarbij je beiden stijlen kan leren kennen en dan kan kiezen waar je verder mee zou willen gaan.

Schrijf je nu in bij Ishtar Bakhtali